Warning: session_start(): open(/var/cpanel/php/sessions/alt-php56/sess_e02cto6geeellfq7orleno7p5uqfit5t, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home1/micro/public_html/flyspray/includes/class.flyspray.php on line 907 FS#107 : 9a.3

BusinessWise

 • Status Završen
 • % izvršenja
  100%
 • Tip zadatka Prijava greške
 • Kategorija BusinessWise
 • Dodeljen
  Zoran Marjanović
 • Operativni sistem Nebitno koji
 • Važnost Visoka
 • Prioritet Normalan
 • Prijavljena verzija BusinessWise
 • Očekuje se u verziji Neodređeno
 • Rok Neodređeno
 • Glasova
 • Privatno
Priključen projektu: BusinessWise
Otvoren od Dragan Stanisavljević - 06.08.2018
Poslednji menjao Zoran Marjanović - 07.08.2018

FS#107 - 9a.3

Polje 9a.3 ne povlači iznose iz dela 8 novih poreskih knjiga.

Admin
Zoran Marjanović komantarisao 07.08.2018 06:42

Polje 9a.3, kao i 9a.1 i 9a.2, nisu se automatski knjižila iz Magic, Trade, Sitin, Komuna i ostalih pomoćnih evidencija. U početku je napravljen propust, zahvaljjući primerima iz priručnika Poreske uprave za POPDV, u kojima se uopšte ne pominje deo 9a. Naravno da su mogla biti doknjižena ručnim postupkom, ali u datom trenutku nismo raspolagali saznanjem da 9a treba knjižiti.

Tek kada je na red došla POPDV prijava, uvidom u generisani PPPDV, primetili smo da se ne popunjava 108 pozicija, na koju inače kompletno ide 9a.3, koja inače u skoro svim slučajevima treba da postoji. U početku smo bili mišljenja da se servisom podataka to nadoknadi, mada ima slučajeva kada sa sigurnošću ne možemo tvrditi da možemo 100% pouzdano popuniti polja u 9a tabeli. Iz tog razloga, ali i prevelikog posla u kratkom vremenskom periodu, je donesena odluka da se pred predaju POPDV prijave, jednim knjiženjem delovodnika u doknjiži zbirno 9a u celosti, na iznos koji bi trebalo da bude validan i time se reši stvar.

Naravno čim smo primetili da se 9a ne knjiži automatski, odmah je to korigovano u softveru, tako da se taj slučaj neće ponavljati u narednom poreskom periodu.

Dragan Stanisavljević komantarisao 16.10.2018 12:56

ovo i dalje ne radi

Admin
Zoran Marjanović komantarisao 16.10.2018 20:38

Zbirno knjiženje 9a sekcije je ostalo za dalje. Analitička evidencija iznosa koji se knjiže na 9a karticu je već obezbeđena u POPDV evidenciji, pa se automatskim knjiženjem ništa ne bi postiglo, već bi se samo nametnulo slaganje 9a sa odgovarajućim pozicijama u POPDV i bespotrebno traganje za propuštenim knjiženjima na 9a, naročito prilikom knjiženja troškova. Tačno je da se automatizam knjiženja 9a može postići knjiženjem ulaznih računa u Trade, Magic i SitIn, ali prilikom knjiženja troškova 9a bi se onda morao proknjižiti ručno, što bi po nekada stvaralo mogućnost propusta. Negde bi se 9a proknjižio, a negde bi ga zaboravili, što bi nametnulo kasnije bespotrebno slaganje.

9a se i onako u POPDV popunjava iznosima odbitnog poreza koji može biti jednak, ili manji, od dozvoljenih iznosa sa odgovarajućih pozicija POPDV. Dakle tim knjiženjima je ostavljeno subjektu da "kalkuliše" s odbitnim PDV do granice dozvoljenog odbitka. Dakle u svakom slučaju 9a treba proknjižiti jednim prolazom 9a.1, 9a.2 i 9a.3, na jedan delovodni broj, a najčešće izmenom poslednjeg knjiženja u ulaznom delovodniku, nakon slaganja PDV sa glavnom knjigom i pre podnošenja same POPDV prijave u XML obliku.

 

Učitavanje...

Raspoložive prečice na tastaturi

Lista zadataka

Podaci o zadatku

Ažurirnje zadatka